Date biografice
Prin Ordinul Procurorului General al Republicii Moldova nr. 1117-p din 12 iulie 2021, numit în funcția de procuror în Procuratura raionului Cahul.
Conform Hotărârii nr.1-70/2021 din 24 iunie 2021, Consiliul Superior al Procurorilor a propus Procurorului General numirea domnului Popușoi Dumitru în funcția de procuror în Procuratura raionului Cahul.
Venituri
1. Venit obținut la locul de muncă de bază, Procuratura 33 163 Lei
2. Venit obținut din alte surse legale 24 939Lei
Bunuri imobile
Teren extravilan cu suprafața de 0,06 ha, în valoare de 1 052 lei, 1,0 cotă-parte, în proprietate din anul 2019
Bunuri mobile
Autoturism de model Renault Scenic (an. fab. 2006) în valoare de 60 000 Lei, în proprietate din anul 2014
Venituri
Venit obținut la locul de muncă de bază, Procuratura 241 272 Lei
Bunuri imobile
Teren extravilan cu suprafața de 0,06 ha, în valoare de 1 052 lei, 1,0 cotă-parte, în proprietate din anul 2019
Bunuri mobile
Autoturism de model Renault Scenic (an. fab. 2006) în valoare de 60 000 Lei, în proprietate din anul 2014
Venituri
Venit obținut la locul de muncă de bază, Procuratura 246992 Lei
Venitul obținut din alte surse 8181.59 Lei
Bunuri imobile
Teren extravilan cu suprafața de 0,06 ha, în valoare de 1052 lei, 1,0 cotă-parte, în proprietate din anul 2019
Bunuri mobile
Autoturism de model Renault Scenic (an. fab. 2006) în valoare de 60000 Lei, în proprietate din anul 2014
La 15 octombrie 2020, Consiliul Superior al Procurorilor, a emis Hotărârea nr.1- 95/2020, potrivit dispozitivului căreia au fost transmise Colegiului pentru selecția și cariera procurorilor, materialele în privința absolventului Institutului Național al Justiției, Dumitru Popușoi, candidat la funcția de procuror în procuratura teritorială.
Conform Hotărârii nr. 2-66/2020 din 13 noiembrie 2020, Colegiul pentru selecția și cariera procurorilor a aprobat rezultatul final al evaluării candidatului la funcția de procuror, absolvent al Institutului Național al Justiției, Dumitru POPUȘOI, care constituie 111.
DISTINCȚII
Conform Hotărârii nr. 1-28/2024 din 23 ianuarie 2024, cu prilejul aniversării a XXXII-a de la formarea Procuraturii Republicii Moldova, oficiată ca sărbătoare profesională – Ziua lucrătorului Procuraturii, Consiliul Superior al Procurorilor a propus Procurorului General interimar aplicarea măsurii de încurajare prin exprimarea mulțumirii, în privința procurorului în Procuratura raionului Cahul,Popușoi Dumitru.
Hotărârea nr. 1-28/2024 din 23 ianuarie 2024
Șase procurori noi care vor activa în cadrul instituțiilor raionale au depus jurământul
Șase procurori noi care vor activa în cadrul instituțiilor raionale au depus jurământul, după ce pe 25 iunie au fost desemnați câștigători ai concursului pentru suplinirea funcțiilor vacante în procuraturile teritoriale din Ungheni, Fălești, Cahul, Ștefan Vodă, Leova și Cantemir.
Potrivit deciziei CSP, funcțiile vacante de procuror din cadrul celor șase procuraturi raionale vor fi ocupate de absolvenții Institutului Național al Justiției:
Primac Lucian – în funcția de procuror în Procuratura raionului Ungheni
Levco Vladimir – în funcția de procuror în Procuratura raionului Fălești
Popușoi Dumitru – în funcția de procuror în Procuratura raionului Cahul
Covalenco Alexandru – în funcția de procuror în Procuratura raionului Ștefan-Vodă
Gribincea Vadim – în funcția de procuror în Procuratura raionului Leova
Talmaci Alexandru – în funcția de procuror în Procuratura raionului Cantemir
Membrii Consiliului Superior al Procuraturii (CSP) au desemnat vineri, 25 iunie, câștigătorii concursului din 10 iunie curent pentru suplinirea funcțiilor vacante de procuror în procuraturile teritoriale din Ungheni, Fălești, Cahul, Ștefan Vodă, Leova și Cantemir.
Potrivit procedurilor stabilite de lege, CSP a propus procurorului general numirea pe post a candidaților nominalizați și demararea procedurilor de emitere a actelor administrative corespunzătoare. Actul de învestire în funcție a procurorilor este ordinul procurorului general, în baza căruia se reglementează raporturile juridice de muncă și se calculează vechimea în activitate.
Mandatul de procuror are statutul funcție de demnitate publică, iar conform prevederilor constituționale, numirea procurorilor ierarhic inferiori se efectuează de către procurorul general, la propunerea CSP.
Șase candidați din lista absolvenților Institutului Național al Justiției vor accede în funcția de procuror
Consiliul Superior al Procurorilor informează că în perioada 10.06.2021 – 24.06.2021 au derulat concursurile pentru numirea pe post la mai multe funcții de procuror în procuratura teritorială, care au vizat absolvenții Institutului Național al Justiției înscriși în Registrul candidaților pentru suplinirea funcțiilor vacante.
Aceste concursuri au fost anunțate prin Hotărârea Consiliului Superior al Procurorilor nr.1-67/2021 din 10 iunie 2021 și au inclus etapa preliminară, în cadrul căreia candidații au avut posibilitatea să își formuleze opțiunea pentru funcția la care aspiră în odinea descrescătoare a mediilor deținute.
Astfel, din numărul total de candidați înscriși în lista absolvenților Institutului Național al Justiției, au fost depuse 6 (șase) cereri de aplicare la concursurile menționate, iar procedurile pentru 1 (una) dintre funcții (procuror în Procuratura raionului Taraclia) au fost încheiate prin nerealizare, deoarece nici unul dintre participanți nu a optat pentru aceasta.
Analizând procedurile desfășurate, precum și evaluând prestația profesională a candidaţilor la interviul de la ședința din 24.06.2021, Consiliul Superior al Procurorilor a decis să îi desemneze învingători ai concursurilor de referință pe următorii absolvenți ai Institutului Național al Justiției:
Potrivit procedurilor stabilite de lege, Consiliul Superior al Procurorilor a propus Procurorului General numirea pe post a candidaților nominalizați și demararea procedurilor de emitere a actelor administrative corespunzătoare.
În conformitate cu regulile stabilite de lege, actul de investire în funcție a procurorilor este ordinul Procurorului General, în baza căruia se reglementează raporturile juridice de muncă și se calculează vechimea în activitate.
Mandatul de procuror are statutul funcție de demnitate publică, iar conform prevederilor constituționale, numirea procurorilor ierarhic inferiori se efectuează de către Procurorul General, la propunerea Consiliului Superior al Procurorilor.
După numirea în funcție, procurorii depun jurământul și prezintă Autorității Naționale de Integritate declarația de venit și interese personale, care sunt condiții obligatorii aferente statutului profesional.
Registrul candidaților pentru suplinirea funcțiilor vacante este ținut de Aparatul Consiliului Superior al Procurorilor, se plasează pe pagina web oficială a instituției – www.csp.md și poate fi consultat la rubrica Registru de către toate persoanele interesate.