Baza de date a procurorilor Republicii Moldova
Exemplu: Arsenii Lucia
Căutare avansată

Caragia  Gheorghe

Procuratura Anticorupție Chişinău

Date biografice

Prin Ordinul Procurorului General al Republicii Moldova nr. 764-p din 05 iulie 2017, numit în funcția de procuror în cadrul Procuraturii raionului Nisporeni.

Prin Hotărârea nr. 12-64/17 din 29 iunie 2017,Consiliului Superior al Procurorilor a propus Procurorului General numirea domnului Caragia Gheorghe Nicolae – în funcția de procuror în procuratura raionului Nisporeni.

Citiţi mai departe

Prin Ordinul Procurorului General al Republicii Moldova nr. 764-p din 05 iulie 2017, numit în funcția de procuror în cadrul Procuraturii raionului Nisporeni.

Prin Hotărârea nr. 12-64/17 din 29 iunie 2017,Consiliului Superior al Procurorilor a propus Procurorului General numirea domnului Caragia Gheorghe Nicolae – în funcția de procuror în procuratura raionului Nisporeni.

Conform Hotărârii nr. 10-3/17 din 15 iunie 2017, Colegiul pentru selecţia şi cariera procurorilor a aprobat rezultatul final al evaluării candidatului la funcţia de procuror în procuratura teritorială, absolvent al Institutului Naţional al Justiţiei, CARAGIA Gheorghe, care a obţinut punctajul final de 94,3.

Conform Hotărârii nr. 10-3/17 din 15 iunie 2017, Colegiul pentru selecţia şi cariera procurorilor a aprobat rezultatul final al evaluării candidatului la funcţia de procuror în procuratura teritorială, absolvent al Institutului Naţional al Justiţiei, CARAGIA Gheorghe, care a obţinut punctajul final de 94,3.

Hotărârea nr. 10-3/17 din 15 iunie 2017

Știri
  • Cinci procurori mai vechi cu statut nou în Procuratura Anticorupţie

    Consiliul Superior al Procurorilor (CSP) a desemnat în şedinţa de marţi cinci procurori la Procuratura Anticorupție. Este vorba de Capmari Alexandru, Disculțu Vasile, Iepure Ghenadie, Iapără Gheorghe și Caragia Gheorghe, care activează de mai mult timp în Procuratura Anticorupţie, fiind delegaţi din procuraturile din teritoriu. Unii din ei au în gestiune dosare de rezonanţă, iar unii au reuşit să ajungă […]

    Consiliul Superior al Procurorilor (CSP) a desemnat în şedinţa de marţi cinci procurori la Procuratura Anticorupție. Este vorba de Capmari Alexandru, Disculțu Vasile, Iepure Ghenadie, Iapără Gheorghe și Caragia Gheorghe, care activează de mai mult timp în Procuratura Anticorupţie, fiind delegaţi din procuraturile din teritoriu. Unii din ei au în gestiune dosare de rezonanţă, iar unii au reuşit să ajungă în atenţa presei.

    Alexandru Capmari este angajat oficial în Procuratura raionului Hânceşti din iunie 2018, până atunci activând în calitate de consultant în Procuratura Anticorupţie.

    După ce a intrat în posesia mandatului de procuror, Capmari a fost delegat la Procuratura Anticorupţie.

    Numele lui Capmari apare într-un scandal de tentativă de preluare ilicită a 18 ari de pe bd Dacia 21/2 din proprietatea municipiului Chișinău în beneficiul unei firme fără activitate. Procuratura Anticorupție a fost sesizată în 2021 de către ex-viceprimarul Victor Chironda cu privire la înstrăinarea ilegală a unui teren de 18 ari de pe bd Dacia 21/2 din Chișinău către o firmă fără profit și fără capital, „Stilproiect-Lux”, cu implicarea factorilor de decizie de la Primărie, Cadastru, Agenția Proprietăți Publice, dar și cu suportul unor judecători. Pe 16 decembrie 2021 procurorul Alexandru Capmari a emis o ordonanță de refuz în începerea urmăririi penale, pe motiv că fapta nu întrunește elementele infracțiunii.

    Îm 2019, la un an de la angajarea în calitate de procuror, Alexandru Capmari şi-a cumpărat două automobile a câte 10.000 de euro fiecare.

    În anii 2018 şi 2019, procurorul a beneficiat de donaţii din partea rudelor a câtre 4 mii de euro.

    Vasile Disculţu şi-a început cariera de procuror în octombrie 2006, iar cu aproape doi ani în urmă a fost delegat să lucreze în Procuratura Anticorupţie.

    Vasile Disculţu şi soţia sa deţin cinci conturi bancare în care păstrează peste 300.000 de lei.

    În 2013, acuzatorul a finisat construcţia unei case cu suprafaţa de 160 metri pătraţi, pe care o raportează la preţul de 48.566 de lei.

    Ghenadie Epure a fost numit procuror în municipiul Chişinău în martie 2017, după ce a absolvit cursurile de 18 luni de la Institutul Naţional al Justiţiei. Epure a lucrat mai puţin timp la Procuratura Chişinău, fiind şi el delegat să activeze în Procuratura Anticorupţie.

    În 2020 , omul legii şi-a cumpărat un apartament de 87 de metri pătraţi cu 1.000.000 lei, pentru care s-a împovărat cu un credit la bancă pentru 20 de ani.

    Povara creditară însă nu l-a împiedicat ca în 2021 să-şi procure un automobil Renault cu 100.000 de lei.

    Gheorghe Iapără a fost repartizat să activeze În Procuratura raionului Floreşti, după absolvirea Institutului Naţional al Justiţiei, în 2011. De aproape 2 ani este delegat în Procuratura Anticorupţie.

    Acuzatorul Iapără are în gestiune mai multe dosare de rezonanţă, cum ar fi dosarul de învinuire a ex-deputatului Vladimir Andronachi în frauda bancară sau dosarul de învinuire pentru fals în declaraţii a fostului procuror general adjunct, Igor Popa.

    În 2018, Iapără şi-a procurat apartament cu 910.000 de lei, iar în 2020, două automobile pentru care a scos din buzunar 295.000 de euro. În acelaşi an, omul legii s-a împrumutat de la o bancă comercială cu 170.000 de lei, pe care urmează să-i restituie până 2025.

    Gheorghe Caragia şi-a început cariera în 2017 la Nisporeni. Caragia a ajuns în atenţia opiniei publice după ce în gestiunea sa a ajuns un dosar de rezonanţă privind omorul unui bărbat în urma altercaţiilor dintre două familii de romi din satul Vulcămeşti.

    Ulterior, Gheorghe Caragia a fost delegat la Procuratura Anticorupţie.

    Omul legii locueşte cu familia într-un apartament de 76 metri pătraţi, evaluat la 1.400.000 de lei, oferit pentru abitaţie gratuită.

    În 2019, procurorul Caragia şi-a cumpărat un automobil nou, de model Hyundai, pentru care a plătit 473.893 de lei.

    Hotărârea privind desemnarea celor cinci candidaţi urmează a fi expediată procurorului general interimar, Ion Munteanu, pentru demararea procedurilor de emitere a actelor administrative corespunzătoare.
    Sursa: anticoruptie.md

  • De Ziua lor Profesională, procurorii din raionul Nisporeni au muncit din greu. Ei au făcut bilanțul activității lor din ultimii doi ani

    Numărul dosarelor penale din raionul Nisporeni ajunse pe masa judecătorilor crește de la un an la altul. Anul trecut, anchetatorii au expediat 287 de cauze, adică cu aproape 20 la sută mai multe decât în 2017. Acest lucru se datorează creșterii numărului de angajați ai Procuraturii raionului Nisporeni, dar și profesionalismului lor, o spune cu mândrie conducerea instituției. Astăzi, este […]

    Numărul dosarelor penale din raionul Nisporeni ajunse pe masa judecătorilor crește de la un an la altul. Anul trecut, anchetatorii au expediat 287 de cauze, adică cu aproape 20 la sută mai multe decât în 2017. Acest lucru se datorează creșterii numărului de angajați ai Procuraturii raionului Nisporeni, dar și profesionalismului lor, o spune cu mândrie conducerea instituției. Astăzi, este ziua lor Profesională, însă aceștia nu au sărbătorit, ci au muncit ca de obicei.

    În cadrul Procuraturii Raionului Nisporeni activează cinci procurori, între care Gheorghe Caragia, de 27 de ani,   care este cel mai tânăr angajat al Procuraturii Raionului Nisporeni. El a îmbrățișat în anul 2017 această profesie.

    ”Personal am ales această meserie pentru că este una nobilă care impune anumite principii și valori, este o meserie care îți pune un anumit statut în societate. Meseria de procuror nu cred că este capabilă să o dețină oricine, pentru că este o meserie care necesită dăruire de sine, pentru că petrecem o mare parte a timpului la serviciu și mai puțin cu familia, este o profesie nobilă care impune persoane care o deține un set mare de principii,” a mărturisit angajatul  Procuraturii raionului Nisporeni, Gheorghe Caragia.

    Gheorghe Caragia mai spune că profesia de procuror este dificilă, iar în spatele ei sunt cunoștințele temeinice, integritatea, responsabilitatea, dar și verticalitatea.

    ”Fiecare meserie are riscurile și avantajele sale, este o meserie pe care o practicăm zi de zi. N-am simțit pe pielea mea să fie ușoară sau grea pentru că cine muncește ordonat își petrece timpul, adică eficient și nu întâmpină dificultăți în activitate. M-am străduit tot timpul să îmi eficientizez timpul așa încât să nu întâmpin careva probleme sau dificultăți pe cauzele penale, care le am în procedură, ” a menționat angajatul  Procuraturii raionului Nisporeni, Gheorghe Caragia.

    Tânărul procuror împreună cu colegii săi a pornit anul trecut aproape 400 de cauze penale. 287 dintre ele au fost expediate judecătorilor.

    „Desigur trebuie să menționăm și avantajul material pentru că după o reformă amplă în justiție a fost mărit considerabil și salariul procurorilor, este un salariu decent adică suntem mulțumiți cu ceea ce avem, ” a spus angajatul  Procuraturii raionului Nisporeni, Gheorghe Caragia.

    Salariul unui procuror începe de la 10 mii de lei și ajunge până la 30 de mii de lei.
    Sursa: canal2.md

  • Bărbatul din raionul Nisporeni, care a fost ÎMPUȘCAT MORTAL de un consătean de-al său va fi înmormântat tocmai peste 10 zile

    Un bărbat din satul Vulcăneşti, raionul Nisporeni împuşcat mortal sâmbăta trecută, va fi înmormântat abia săptămâna viitoare. Decizia de a deplânge defunctul timp de 10 zile îi aparţine soţiei, care spune că aşa este tradiţia rromilor. Cadavrul este păstrat într-un sicriu frigorific, care costă 57 de mii de lei.  Bărbatul împuşcat urma să fie astăzi socru mic. Sâmbătă, acesta își […]

    Un bărbat din satul Vulcăneşti, raionul Nisporeni împuşcat mortal sâmbăta trecută, va fi înmormântat abia săptămâna viitoare. Decizia de a deplânge defunctul timp de 10 zile îi aparţine soţiei, care spune că aşa este tradiţia rromilor. Cadavrul este păstrat într-un sicriu frigorific, care costă 57 de mii de lei. 

    Bărbatul împuşcat urma să fie astăzi socru mic. Sâmbătă, acesta își parcase mașina la poartă și urma să descarce cumpărăturile făcute pentru petrecere. La un moment dat, un tânăr a coborât dintr-un alt vehicul și a efectuat cel puțin cinci împușcături în direcția lui.

    Ulterior acesta a plecat acasă, unde a și așteptat polițiștii, care l-au încătușat la scurt timp. Rudele decedatului cred că acesta a fost împuşcat din invidie, deoarece pregătea o nuntă luxoasă.

    Sătenii nu înțeleg de ce tânărul a decis să se răzbune atât de crunt. 

    Bărbatul care l-ar fi împușcat cu sânge rece pe consăteanul său a fost reținut, iar în acest caz a fost inițiat un dosar penal.

    „A fost plasat în izolator de detenție provizorie, pe un termen de 30 de zile. În privința acestuia fiind aplicată măsura preventivă, arestul preventiv. Urmează să stabilim toate circumstanțele cauzei și ulterior ne vom expune acuma este prematur”, a afirmat procurorul Gheorghe Caragia.
    Sursa: prime.md

  • Un bărbat din Nisporeni, CONDAMNAT la şase ani de pușcărie după ce şi-a snopit în bătaie concubina

    Un locuitor al raionului Nisporeni a fost condamnat la şase ani de închisoare pentru violenţă domestică. În aprilie 2018 bărbatul şi-a bătut crunt concubina, care a ajuns la spital cu traumatisme. Poliţiştii spun că agresorii ajung rar pe banca acuzaţilor, pentru că, de regulă, victimele preferă să ascundă actele de violenţă în familie.  Bărbatul avea 31 de ani când şi-a […]

    Un locuitor al raionului Nisporeni a fost condamnat la şase ani de închisoare pentru violenţă domestică. În aprilie 2018 bărbatul şi-a bătut crunt concubina, care a ajuns la spital cu traumatisme.

    Poliţiştii spun că agresorii ajung rar pe banca acuzaţilor, pentru că, de regulă, victimele preferă să ascundă actele de violenţă în familie. 

    Bărbatul avea 31 de ani când şi-a agresat violent concubina. El a trezit-o dimineaţa devreme şi a început să o bată cu pumnii şi picioarele. Victima şi-a pierdut cunoştinţa. Alarmaţi, vecinii au sunt la 112  salvând femeia de la moarte.

    Agresorului i-a fost interzis să se apropie de femeie şi copii. Judecătoria raionului Ungheni l-a condamnat la şase ani şi cinci luni de închisoare. Decizia judecătoriei poate fi atacată în instanța superioară. 

    „Motivul comiterei infractiunei ca si in cele mai dese cazuri este consumul abizuv de alcool. Persoanele vizate sunt din categoria celor socialmente vulnerabile. Nu au post permanent de lucru, nu au loc permanent de trai, locuiesc in chirie in orasul Nisporeni”, a menționat procurorul Procuraturii raionului Nisporeni, Gheorghe Caragea.

    În 2018 au fost înregistrate peste 2.600 de cazuri de violenţă în familie. Oamenii legii recomandă să raportăm imediat orice caz de agresiune.

    Într-un termen de zece zile victima are posibilitatea să se adreseze în instanţă.

    Victimile violenţei domestice pot telefona şi la linia fierbinte a centrului la Strada. O consultaţie gratuită poate fi obţinută şi la Casa Mărioarei.

  • Primii procurori, care au trecut de poligraf, au fost numiți în funcție

    Primii procurori, selectați după noile prevederi ale Legii cu privire la Procuratură, au depus astăzi jurământul. Este vorba de cei opt procurori, care au trecut testul la poligraf. Aceștia au depus jurământul în fața membrilor Consiliului Superior al Procurorilor (CSP) și a Procurorului General. Noii procurori au fost numiţi după un alt algoritm. Astfel, pe lângă pregătirea în cadrul Institutului Naţional […]

    Primii procurori, selectați după noile prevederi ale Legii cu privire la Procuratură, au depus astăzi jurământul. Este vorba de cei opt procurori, care au trecut testul la poligraf. Aceștia au depus jurământul în fața membrilor Consiliului Superior al Procurorilor (CSP) și a Procurorului General. Noii procurori au fost numiţi după un alt algoritm. Astfel, pe lângă pregătirea în cadrul Institutului Naţional al Justiţiei, a fost verificată și starea de sănătate a acestora de către o comisie specializată a Ministerului Sănătăţii. De asemenea, candidaţii au fost testaţi la poligraf şi au fost evaluaţi de Colegiul pentru selecţia şi cariera procurorilor de pe lângă CSP.

    Procurorii, selectaţi inclusiv sub aspectul respectării principiului egalităţii de gen, şi-au început astăzi activitatea, fiind repartizaţi în procuraturile raioanelor Ialoveni, Hânceşti, Nisporeni, UTA Găgăuzia, Soroca şi municipiul Chişinău. Toți candidații, care au fost testați, sunt absolvenți ai cursurilor de formare inițială, Institutul Național al Justiției.

    Amintim că, pentru prima dată în Republica Moldova, candidații la funcția de procuror au fost testați cu poligraful. Atunci, 10 candidați nu au trecut testul la detectorul comportamentului simulat, iar CSP a refuzat înscrierea acestora în Registru. Ulterior, cei 10 candidați care au picat testul cu poligraful, au contestat decizia Consiliului Superior al Procurorilor, în instanță. Ședința completului format pentru examinarea contestațiilor asupra hotărârilor Consiliului Superior al Magistraturii și Consiliului Superior al Procurorilor a fost programată pentru data de 13 iulie, la Curtea Supremă de Justiție, ora 10.00.

    Aceștia au contestat faptul că CSP a refuzat înscrierea lor în Registrul candidaților pentru suplinirea funcțiilor vacante de procuror în procuraturile teritoriale. Această acțiune este prevăzută în Regulamentul Consiliului Superior al Procurorilor. Mai exact, punctul 8.6 din Regulament spune că pretendenții inapți din punct de vedere medical și cei care nu au promovat testul la poligraf nu se includ în Registru.
    sursa: bizlaw.md

LASĂ UN COMENTARIU